Kunst - film - muziek

 

Koos Buist still    Saliou Traore

Koos Buist

SLOOT
SLOOT is de bijzondere hydrobiologische kunstfilm van de hand van Groninger beeldend kunstenaar en filmmaker Koos Buist. Het bijna 40 minuten durende poëtische filmepos ontsluiert in onderwaterbeelden de opkomst, gloriedagen en neergang van een relatief onbekende slootwereld en zijn bewoners.

De film duikt onder de oppervlakte in de levensaders van het Groningse ommeland, waar de verbeelding, gemengd met het kleine en grote leven een schijnbaar exotische wereld toont, een wereld rijker dan die boven water. De soundtrack en het vefrissende geluidsontwerp is van muzikant Emil van Steenwijk.


www.glasnostici.nl/2015/12/09/reportage-sloot
(radio en trailer)

 

 

Saliou Traoré

I am so surprised | With all due respect
Kunstenaar Saliou Traoré maakt sculpturen en is performer. Zijn werk zou je een omgekeerde vorm van antropologie kunnen noemen; het handelt over erkenning van het voorwaardelijke karakter van gastvrijheid van mensen en plaatsen. In zijn performance 'I am so surprised' opent hij als

gepassioneerd prediker een interreligieuze dialoog en reflecteert hij op religie als eerste krachtbron en levensbehoefte voor mensen als ze met de dood geconfronteerd worden. Het werk is geïnspireerd op een scène uit Spike Lee's film Malcolm X. De performance 'With all due respect' gaat over Barack Obama en Hillary Clinton tijdens de presidentsverkiezingen in 2008.

vpro2    

VPRO-gids | Cover 1 

Verleg de grens
Ieder jaar organiseert de VPRO-gids een ontwerpwedstrijd voor de eerste cover van het het nieuwe jaar. Dit jaar was het thema Verleg de grens. Yvonne Mak werd met haar foto uitverkoren tot winnares 2016. De Leeuwarder fotografe Heleen Haijtema werd tweede. Een selectie uit alle inzendingen wordt tijdens de Nacht van de Filosofie Fryslân doorlopend vertoond.