Hannah van Binsbergen

Hannah van Binsbergen won dit jaar de VSB Poëzieprijs 2017, de prijs voor de beste dichtbundel. Van Binsbergen kreeg de prijs voor haar debuutbundel 'Kwaad gesternte'. De jury noemde haar een aanwinst voor de Nederlandse poëzie. "Niets aan Kwaad gesternte verraadt dat het een debuutbundel is, of het moet nu juist de onbevangenheid zijn waarmee de dichteres haar lezers tegemoet treedt, niet gehinderd door de last van de verwachtingen", aldus de jury.

Albert Bouwman

Mens versus robot
De mens wordt steeds kunstmatiger en de robots steeds intelligenter. Voor de geaks is het wachten totdat de computer of robot eindelijk net zo slim of nog slimmer wordt dan de mens. Aan de hand van een aantal vragen gaat Albert de discussie met u aan en zal hij u aan de ene kant proberen te overtuigen dat wij mensen meer of andere dingen kunnen die computers en robots nooit kunnen.

Lees meer: Albert Bouwman

Annelien Bredenoord

Genome editing
Het maken van geslachtscellen uit huidcellen, het herprogrammeren van cellen in organoids, het genetisch veranderen van DNA van menselijke embryo’s: zomaar wat voorbeelden van hedendaagse ontwikkelingen in het biomedisch onderzoek. Door convergentie van nieuwe technologie worden er dingen in het lab mogelijk die we tot voor kort tot de wereld van science fiction beschouwden.

Lees meer: Annelien Bredenoord

Maarten Doorman

Het virtuele landschap
Wat zien wij om ons heen wanneer we naar buiten gaan? Met de ons overal omgevende beeldschermen is het de vraag hoe onbevangen we nog naar de natuur kijken. Herkennen we niet vooral wat films, reclame en ander beeld ons voorschotelt als we ons in 'de natuur' wanen? In deze lezing betoogt Maarten Doorman dat onze beleving van het landschap en de natuur gebaseerd is op de herkenning en reproductie van clichés.

Lees meer: Maarten Doorman

Douwe Draaisma

ZONDAG 2 APRIL |14:00-16:00 uur |HCL 
Wie denkt er nog wel eens aan brugwachter Bruinsma?
We documenteren het leven van onze dierbaren en onszelf met een intensiteit en op een schaal die tien jaar geleden nog ondenkbaar leek. Foto’s, films, selfies, tweets, blogs en e-mails doen verslag van een leven dat naar verhouding steeds minder in het eigen, natuurlijke geheugen wordt bewaard en de meeste sporen nalaat in kunstmatige geheugens.

Lees meer: Douwe Draaisma

Afshin Ellian

Verschil moet er zijn?
De democratie als een regiemvorm, of staatsmodel staat in toenemende mate onder druk. Daarom rijst de vraag of de democratie zichzelf kan verdedigen zonder haar essentie de onbepaaldheid op te geven. Het verschil moet er zijn tussen de democratische onbepaaldheid en de despotische geslotenheid. Kan de moderne democratie haar eigen onbepaaldheid overleven?

Anne Feddema

Anne Feddema is dichter en beeldend kunstenaar. Als het zo uitkomt verandert hij deze volgorde. Voor het feestelijke tienjarig bestaan van de Nacht van de Filosofie in Leeuwarden komt hij met een speciaal programma met gedichten en teksten in het Nederlands, Fries en Engels. Deze poëtische teksten zullen filosofen, schrijvers en dichters als onderwerp hebben: Goethe, Kant, Dostojevski en Tolstoi, ze zullen allemaal de filosofische revue passeren. Leitmotiv zijn (losjes gebaseerd op... U kent dat wel) de onderwerpen van tien jaar de Nacht van de Filosofie.

Lees meer: Anne Feddema

Hengelo

VRIJDAG 31 MAART | NEUSHOORN CAFÉ | vanaf 20:30 uur
Voordat de Nacht van de Filosofie Fryslân op 1 april van start gaat, vieren we eerst nog een feestje in Neushoorn Café, ter ere van ons 10-jarig bestaan. Dat doen we heel informeel - op vrijdag 31 maart, vanaf 20:30 uur - met een spetterend optreden van de Poolse band Hengelo. Ben jij erbij? Iedereen is van harte welkom en de toegang is gratis.

Lees meer: Hengelo

Humanopoly

Het is even wennen. Niet geld winnen of verliezen, maar je vrijheid of je leven. Humanopoly is een levensgroot bordspel met jezelf als pion! Het welbekende Monopoly is de inspiratiebron voor dit spel, maar bij Humanopoly win je niet als je zo veel mogelijk bezit vergaard, maar juist door kennis te vergaren over de stand van de levensbeschouwelijke mensenrechten over de hele wereld. 

Lees meer: Humanopoly

Jimmy's

Jimmy’s geeft drie uitdagende workshops die je kennis laten maken met dagelijkse communicatie. Je gaat opzoek naar de ware kennis, gevoelens en gedachtes die de mens tegenkomt door het vinden van situaties en creëren van gesprekken waarin niets klopt en alles onder de schop wordt genomen. Je wordt uitgedaagd om samen te werken en acceptatie te zoeken. Als laatst maak je kennis met de stilte door het vinden van je eigen rust en gedachtes.

Lees meer: Jimmy's

André Klukhuhn

De namaakbare mens
Meteen al na het succesvolle opstarten van de eerste elektronische computer door de Duitse ingenieur Conrad Zuse in mei 1941, is er gespeculeerd over de mogelijkheid van kunstmatig intelligente machines die in staat zijn de mens te verdringen van allerlei gebieden die voordien als typisch menselijk werden beschouwd, waarbij de termijn waarbinnen dat zou gebeuren op twintig jaar werd gesteld.

Lees meer: André Klukhuhn

Wouter Kusters

De strijd om de ziel
Tussen neurologische miezerregen en mistige zieledrup  

Vele filosofen, wetenschappers en theologen proberen het wezenlijke van de mens vast te stellen: is het de ziel, de geest, het bewustzijn of de hersenen? Maar kennis is macht. Wie het wezenlijke van zijn medemensen raak weet te vatten, is niet enkel beschrijvend maar ook voorschrijvend.

Lees meer: Wouter Kusters

Henk Manschot

ECOLOGISCHE FILOSOFIE: een Nietzscheaans perspectief
‘De aarde is ziek, en die ziekte heet de mens’. Deze diagnose stelde de Duitse filosoof Friedrich Nietzsche, een van de meest scherpzinnige filosofen uit de Europese geschiedenis, zo’n 150 jaar geleden al. Hij opperde ook een remedie voor deze kwaal: Blijf de aarde trouw! Henk Manschot houdt een pleidooi om het motto ‘Blijf de aarde trouw’ tot leidraad te nemen voor een hedendaagse ecologische levenskunst die zowel een persoonlijke opdracht inhoudt als een maatschappelijke oriëntatie voor de toekomst.

Lees meer: Henk Manschot

Ron Muijzer

Rust | De bewogen geschiedenis van een beladen begrip
In de Leeuwarder Nacht van de Filosofie 2017 staan terugkijken naar verleden en vooruitblikken op toekomst centraal. Hiervoor is een bepaalde mate van rust nodig; een jachtig mens komt slechts zelden tot contemplatie, reflectie en bezinning. Rust is het thema van de landelijke Nacht. Ons moderne woord 'rust' vormt de neerslag van een lange, bewogen geschiedenis.

Lees meer: Ron Muijzer

Henk Procee

AFGELAST | Een formule voor geluk  
Het streven naar geluk is zo oud als de mensheid zelf, het staat zelfs als grondrecht  in de Amerikaanse constitutie – en het zijn vooral de somberaars die daar het meeste over te vertellen hebben. In de lezing van Henk Procee komen verschillende van die somberaars voorbij. Geplukt uit sprookjes, literatuur, filosofie en psychologie. De opstandige Job, de mopperende Prediker, de sprookjes van Grimm, filosofen als Epicurus en Spinoza, psychologen als Freud en diens positieve tegenvoeters.

Lees meer: Henk Procee

Bright Richards

Tijdens de Nacht van de Filosofie Fryslân 2017 betreedt Bright Richards het toneel voor een aangrijpende performance onder muzikale begeleiding van Lamin Kuyateh. Op indringende en komische wijze vertelt hij over zijn vlucht uit een door burgeroorlog geteisterd Liberia, zijn aankomst in Nederland en het opbouwen van een nieuwe toekomst. De leidraad in de voorstelling is het door hem gekoesterde Afrikaanse gezegde: “Niet daar waar je vandaan komt, maar daar waar het goed met je gaat, is je thuis.”

Lees meer: Bright Richards

Coen Simon

MIDDAGPROGRAMMA | Oordeel zelf
De Duitse Verlichtingsfilosoof Immanuel Kant riep tweehonderd jaar geleden op zelf te denken, los van de dogma's van de kerk. Sindsdien gaat het heel goed met de wetenschap, maar minstens zo goed met de eigen mening. Filosoof Coen Simon leert hoe we ons oordeelsvermogen kunnen oefenen en gebruiken in een tijd waarin feiten en alternatieve feiten om het hardst de baas spelen. Kom luisteren en oordeel zelf. 

Lees meer: Coen Simon

Marjan Slob

Hersenbeest
Hersen- en geesteswetenschap zijn een welkome aanvulling op elkaar. Je kunt je geen onbevooroordeelde visie op de menselijke geest voorstellen die een van beide disciplines buiten beschouwing laat. Dat is de centrale stelling die filosofe Marjan Slob onderbouwt in haar essay 'Hersenbeest', het boek dat op dit moment genomineerd is voor de Socratesbeker, de prijs voor het beste filosofieboek van het jaar.

Lees meer: Marjan Slob

Jacob van Sluis

Aan de hand van een historisch overzicht vanuit de filosofie en de medische wetenschappen wordt nagegaan hoe het concept "ziel" sinds Descartes (en daarvoor) is veranderd. Er ontstond een mechanistisch en vervolgens genetisch ingevuld mensbeeld. Maar waar is de ziel nu gebleven en wat is daarvoor in de plaats gekomen?

Lees meer: Jacob van Sluis

Caroline Soesbergen

MIDDAGPROGRAMMA | Filosofie voor ouders
Iedere ouder wil het beste voor zijn kind, maar wat is het beste? Wat is opvoeding? Wat is het doel van de opvoeding? Waar voed je je kind mee? Op welke niveaus voed je je kind? Allemaal vragen die dagelijks een rol spelen, maar waar we waarschijnlijk niet dagelijks bij stil staan.

Lees meer: Caroline Soesbergen