SPREKERS EN ARTIESTEN A-Z  |  middagprogramma  avondprogramma

Bastiaan Blaauw

Het is 2018 en dit jaar zijn we Culturele Hoofdstad van Europa. Voor Leeuwarden en Fryslân waarschijnlijk de grootste katalysator voor verandering sinds decennia. Welke beelden waren bepalend in dit proces? Welke beelden zijn bij jou blijven hangen?

Lees meer: Bastiaan Blaauw

Albert Bouwman

VERBEELDING VERNIETIGEN EN SCHEPPEN
Hoe is het om op te groeien met een sterke verbeelding? Hoe is het om die verbeelding in je tiener en twintiger jaren kwijt te raken? Hoe helpen Nietzsche en Sartre om verbeelding te vernietigen en weer op te bouwen? Albert vertelt naar aanleiding van zijn eigen jeugd wat verbeelding betekende en wat het betekent die te verliezen mede door Nietzsche en Sartre, maar ook hoe dezelfde filosofen hem hielpen opnieuw verbeelding te scheppen.

Lees meer: Albert Bouwman

Jan Bransen

WORDEN WIE JE BENT | Theatrale voordracht over keuzestress, imago-management en YOLO
Jongeren hebben het niet makkelijk, vandaag de dag. Zij leren hun leven onder hoogspanning leven, alsof het een aaneengesloten reeks alles-of-niets en nu-of-nooit keuzes is. Daarbij hebben ze last van goedbedoelende ouders en docenten die massaal op de tribune zitten en zich misdragen alsof ze de bondscoach zijn. Doe het dan maar eens goed! Worden wie je bent is echter vooral zijn wie je wordt. Dat is alleen een kwestie van imago-management voor zover het je lukt om over jezelf na te denken als een team dat de manager zojuist ontslagen heeft. 

Lees meer: Jan Bransen

Koos Buist

HET IS WAD VOORBIJ DE HORIZON
"Moddergat 2012. Met laagtij valt mijn oog op een onopvallend doch vreemd object. Ik trek het uit de klei. Schijnbaar exotisch roept het vragen op over de oorsprong, de functie, de maker en hoe het daar heeft kunnen aanspoelen. De zoektocht naar deze antwoorden brengen een groter mysterie aan de oppervlakte dan ik ooit had kunnen bedenken. Door wadjut tochten en onderzoek begin ik inzicht te krijgen in een schijnbaar ongelofelijk verhaal. Het object blijkt afkomstig van een waddenzeevolk dat vooralsnog onder onze radar achter de dijk hun thuis vindt." 

Lees meer: Koos Buist

Ignaas Devisch

HET EMPATISCH TEVEEL. Op naar een werkbare onverschilligheid
In een tijd waarin maatschappelijke tegenstellingen en sociale ongelijkheid op de voorgrond treden, klinkt een sterke roep om meer empathie. Van Barack Obama en Angela Merkel tot Jesse Klaver – velen beschouwen het menselijk vermogen zich in te leven in anderen als stuwende kracht voor moreel handelen en een probaat middel tegen onverschilligheid. Maar is empathie altijd goed?

Lees meer: Ignaas Devisch

Jan Drost

DENKEN HELPT
Filosofie zweverig? Níét nadenken over je leven is pas zweverig! Wie zichzelf geen grote vragen stelt, leeft in het wilde weg en kan hopeloos verdwalen in leegte en machteloosheid. Om een betekenisvol en voorspoedig leven te kunnen leiden moeten we weten wat ons leven betekenis geeft en wat ons gelukkig kan maken – of, iets bescheidener, minder ongelukkig.

Lees meer: Jan Drost

Gooitsen Eenling

WERKT VERBEELDING?
Tussen de lezing van Marlou van Paridon over ‘Succesfactor 1: verbeelding in werken’ en de lezing van Theo Meereboer en Petra Bolhuis over ‘Verbeelding aan het werk‘, kunnen aanwezige toehoorders actief aan de slag met Gooitsen Eenling. In een speelse vorm zullen werkervaringen worden uitgewisseld en wordt er gekeken naar hoe verbeelding daar wel of niet een rol in heeft gespeeld.

Lees meer: Gooitsen Eenling

Christian Faubel en Ralf Schreiber

OVERHEADS ON BIKE - nachtelijke fietstour door Leeuwarden
Op vrijdag 20 april – dus de nacht voor de Nacht van de Filosofie Fryslân – en zaterdag 21 april nodigen de kunstenaars Christian Faubel en Ralf Schreiber je uit voor een nachtelijke avontuur door het hart van Leeuwarden. Met fiets en overheadprojector trekken ze twee uur lang door de Leeuwarder binnenstad en trakteren je op een magisch schouwspel van beeld en geluid. Een lust voor ogen en oren. Vertrek is vanuit de Blokhuispoort om 21:00 uur. 

Lees meer: Christian Faubel en Ralf Schreiber

Dimitri Goossens

HORROR: een filosofisch-existentiële arena van gruwelijke fantasieën
In videotheken gingen horror en porno het meest over de toonbank. ‘Populaire cultuur’ als laagbijdegronds entertainment…., de aandacht van filosofen vanuit hun ivoren torens van metafysica, ethiek, esthetica niet waardig. Maar, indachtig wat Montaigne op de balken van zijn toren schreef (‘Niets menselijks is mij vreemd’), moet de filosoof zich misschien afvragen wat de mens in dit vermaak zoekt ?

Lees meer: Dimitri Goossens

Ger Groot

FILOSOFIE IS OVERAL
Wie op Youtube de beroemde filosofen-voetbalwedstrijd van Monty Python bekijkt, zou denken dat wijsgeren ofwel antieke figuren in toga’s of 18de-eeuwers met pruiken zijn. Hoe dan ook lijkt filosofie te zijn opgesloten in oude teksten of in het beste geval specialistische tijdschriften – die in beide gevallen even onleesbaar zijn. Ger Groot laat in zijn lezing zien dat filosofische ideeën letterlijk op straat liggen. Ze zijn terug te vinden in films, in muziek, in romans of poëzie en in een enkel geval zelfs in de keuken.

Lees meer: Ger Groot

Erik Heijerman

MUZIEK EN VERBEELDING: een noodzakelijk paar
Mensen en dieren onderscheiden zich onder andere van elkaar doordat mensen wel, maar dieren niet over verbeeldingskracht beschikken. Daarom kunnen mensen zich inleven in een boek, een nieuw product bedenken, mijmeren over de toekomst, mooie poëzie schrijven, en … naar muziek luisteren. Dieren horen klanken, maar mensen horen die als muziek. Wat is precies het verschil? Waarom heb je verbeelding nodig bij het luisteren naar muziek?

Lees meer: Erik Heijerman

Lies van Huet en Floris van der Marel

VERVALLEN | WORKSHOP: HET HART AAN DE MACHT 
Vaak laten we ons in onze verbeelding leiden door percepties en interpretaties van wat we zien met onze ogen. Chakra's leren ons echter dat we met onze handen veel beter kunnen verbeelden wat in ons hart leeft. Lies van Huet (Lies Keramiek) en Floris van der Marel (Frisian Design Factory) nemen jullie mee in een workshop waarin je deze verbeelding aan de macht laat. We gaan met onze handen direct het materiaal beïnvloeden waarbij je je niet laat hinderen door wat je ziet of denkt.

Lees meer: Lies van Huet en Floris van der Marel

Marli Huijer en Frank Meester

BEMINNEN
Marli Huijer en Frank Meester verzorgen een interactieve show over het thema 'Beminnen'. Sinds de seksuele revolutie van de jaren zestig zijn er heel wat taboes doorbroken. Met de acceptatie van het homohuwelijk lijkt de revolutie voltooid. Maar hebben we werkelijk aan vrijheid gewonnen? Of heeft de ideologie van de seksuele vrijheid ons opgezadeld met een dwang tot bekentenissen? Onophoudelijk vertellen we of we homo, hetero, poly-amoureus, happy single of monogaam zijn.

Lees meer: Marli Huijer en Frank Meester

De Jonge Denkers

VERVALLEN | Filosofieleerlingen spreken zich uit over de actualiteit. Vorig jaar werd er onder filosofieleerlingen uit het voortgezet onderwijs een ‘wedstrijd’ gehouden. Uit alle deelnemers werden veertien leerlingen - op basis van hun ingezonden columns - geselecteerd. Een deskundige vakjury benoemde uiteindelijk zeven van hun met de eretitel Jonge Denker des Vaderlands. Deze gelukkige Jonge Denkers zijn: Neila Bakija, Hendrik Beukelman, Emma Ligthart, Ehsan Razaghi, Joëlle Schuurman, Ajuna Soerjadi en Eva Spek. 

Lees meer: De Jonge Denkers

George Kabel

Met je verbeelding op stap 
In deze interactieve lezing zal George Kabel aan de hand van zijn kunstwerk ‘Op-stap’ met de deelnemers zijn relatie met filosofie, kunst en verbeelding uiteenzetten. De deelnemers zullen met behulp van deze installatie, bestaande uit een rond tableau met zwart gemaakte gebruiksvoorwerpen, vragenderwijs aangemoedigd worden om samen met hem het pad van het verbeeldingsproces te betreden.

Lees meer: George Kabel

Arjen Kleinherenbrink

WAAROM VERBEELDING NOOIT EEN FICTIE IS 
Verbeelding is leuk voor kinderen en kunstenaars, maar normale volwassenen kunnen zich beter bij de feiten houden. De verbeelding is namelijk een misleidende verhouding tot de werkelijkheid. De verbeelding kan interessant en zelfs leerzaam zijn, maar ze is nooit waar. 'Fictie' is immers tegengesteld aan 'realiteit.' Althans, dat denken we. Die gedachte klopt echter niet. 

Lees meer: Arjen Kleinherenbrink

Marjolein Lanzing

VAN FAX TOT FRANKENSTEIN
Hoe maken we iets betekenisvols van de toekomst?
“Hoe voorkom je dat je strak ontworpen automatische komkommersnijder in de toekomst wordt ingezet als massavernietigingswapen?” 
Uit: De Vrouw en de Stofzuiger, Marjolein Lanzing

Lees meer: Marjolein Lanzing

Jannah Loontjens

DE MACHT VAN LITERAIRE VERBEELDING 
Van Jannah Loontjens verscheen onlangs de roman 'Wie weet', een geëngageerd boek, waarin ze de hedendaagse samenleving een spiegel voorhoudt. In haar lezing bespreekt ze de waarde van zowel waarheid als verbeelding voor de literatuur. Volgens Jannah Loontjens hebben we, in deze tijd waarin we met zoveel mensen van verschillende afkomst samenleven, misschien wel meer dan ooit de verbeelding nodig. Literatuur kan ons inzicht geven in de gedachten en belevingen van de ander. De werkelijkheid is vaak begrensd, maar in de verbeelding zijn we vrij.

Lees meer: Jannah Loontjens

Floris van der Marel

ONTWERPERS, VORMGEVERS VAN DE MAATSCHAPPIJ?
Ontwerpers zijn vaak niet makers of gebruikers van hun eigen creaties; gebruikers zijn vaak ook niet makers van hun producten. We zien in de huidige maatschappij een vervreemding tussen verbeelding, context en fysieke producten. Ontwerpers hebben wel de rol van vormgevers van onze gemeenschappelijke omgevingen. Zij hebben de mogelijkheid om te kiezen wie zij in het ontwerpproces betrekken en wanneer; zij maken keuzes hoe ontwerp interventies gebruikt kunnen worden; en daarmee faciliteren zij bepaald leefgedrag.

Lees meer: Floris van der Marel

Theo Meereboer en Petra Bolhuis

VERBEELDING AAN HET WERK
Verbeeldingskracht is wat tot stand komt als mensen zich al heel vroeg in de geschiedenis gaan losmaken van wat de natuur en het lot ze bieden. Dat leidt tot voorstellingen over hoe de wereld eruit zou kunnen zien. Met een grote gedeelde inspanning vormt de mens de wereld om naar zijn verbeelding. Werk is instrumenteel, effectief handelen in dienst van de verbeelding. Hoe ver zijn we daarvan afgeraakt nu we verbeelding en werk nauwelijks nog in een zin kunnen uitspreken.

Lees meer: Theo Meereboer en Petra Bolhuis