SPREKERS EN ARTIESTEN A-Z  |  middagprogramma  avondprogramma

Theo Meereboer en Petra Bolhuis

VERBEELDING AAN HET WERK
Verbeeldingskracht is wat tot stand komt als mensen zich al heel vroeg in de geschiedenis gaan losmaken van wat de natuur en het lot ze bieden. Dat leidt tot voorstellingen over hoe de wereld eruit zou kunnen zien. Met een grote gedeelde inspanning vormt de mens de wereld om naar zijn verbeelding. Werk is instrumenteel, effectief handelen in dienst van de verbeelding. Hoe ver zijn we daarvan afgeraakt nu we verbeelding en werk nauwelijks nog in een zin kunnen uitspreken.

En vooral hoe kunnen we de relatie herstellen tussen werk en verbeelding zodat we ons kunnen verbeelden in wat voor wereld we willen leven en daarmee aan het werk kunnen gaan individueel en collectief.


Drs. Theo Meereboer en drs. Petra Bolhuis werken al meer dan vijftien jaar als filosoof vanuit hun eigen praktijk 'Maieutiek'. Ze zijn beiden afgestudeerd aan de Rijks Universiteit Groningen op een onderzoek naar de filosofie van Hannah Arendt en Michel Foucault. Petra Bolhuis is daarnaast afgestudeerd als orthopedagoog. De werkwijze van Maieutiek baseert zich op het gedachtegoed van Socrates dat ieder mens zijn eigen wijsheid heeft, maar dat vragen stellen en informatie bieden nodig zijn om die wijsheid wakker te maken en te voeden.